jueves, 10 de abril de 2008

Vocabulari d'Història (I)






VOCABULARI D'HISTÒRIA (I)
ABDICAR: Quan un rei cedeix la seua autoritat anticipadament a la seua mort al seu successor. També sàplica a més dels reis als papes.
Julio de 1950. El rei de Bélgica Leopoldo III abdica amb el seu fill, el príncep Balduino.







ABSOLUTISME: Sistema de govern en què un individu (el rei, el president o el cap militar) exerceix el poder sense acatar o sotmetre's a cap norma jurídica.


















El rei francés Lluís XIV personifica al rei absolut. Ell va ser qui va dir allò de: "L'estat sóc jo"

ANTISEMITISME: Actitud que se centra en l'odi als jueus. En el cas extrem vol dir persecució dels jueus. Úna de les mostres més clares d'antisemitisme va ser la protagonitzada per Hitler i el seu partit NAZI abans i durant la segona guerra mundial.



















Una creu gamada (símbol del partido NAZI) pintada sobre un text escrit en caracters jueus





Imatgen de Hitler i desfilada de nazis


















ARISTOCRÀCIA: Forma de govern en la qual el poder el tenen les classes altes de la societat. L'aristocràcia també s'entèn com aquells personatges que tenen un títol nobiliari (marquès, compte, duc...)

















BURGESIA: Classe social els membres de la qual posseixen el capital industrial i financer. Conjunt dels xicotets propietaris industrials la riquesa del quals no ve de la posseissió de terres sinó de la dedicació a determinats oficis (generalment negocis)



CAMP DE CONCENTRACIÓ D'ANSCHWITZ: Camp de concentració alemà nazi instal·lat en maig de 1940 en la ciutat polaca de Cracòvia. En 1941 va ser transformat en camp d'extermini.























CAPITALISME: Sistema econòmic i social en el qual la major part d'empreses són propietat de persones o entitats privades (no de l'Estat) i contracten persones a les quals els paguen un tant (salari) pel seu treball.

No hay comentarios: